Doe de postcodecheck

Glasvezel, ook voor u?

Zij is a-technisch, hij houdt van gamen en Virtual Reality.

Ed en Marjolein, inwoners van Kaag en Braassem, discussiëren op de bank of ze glasvezel nemen.

Marjolein: "Dus jij wilt mee gaan doen met die glasvezel van Glasdraad. Waarom eigenlijk?"

Ed:"Nou kijk, wij gaan steeds meer data gebruiken. Eerst was het internet alleen tekst, toen kwamen er plaatjes bij, toen gingen we muziek luisteren via internet, films kijken via internet, gamen, vorig jaar zijn we met z'n allen gaan Zoomen. En er komen nog veel meer toepassingen die we nu misschien nog niet eens kunnen bedenken, waarvoor je echt meer bandbreedte wilt hebben."

Zij: "Wat voor toepassingen dan?"

Hij: "Videobellen bijvoorbeeld. Dat doen we nu al, maar als we tegelijk in een meeting zitten, merk je al dat dat niet van harte gaat. Terwijl dat thuiswerken vast wel een blijvertje gaat worden. En in de toekomst zullen we ook steeds hogere kwaliteit beeld en geluid verwachten, net als dat bij TV gebeurd is."

Zij: "Onze gewoontes veranderen, bedoel je?"

Hij: "Je begint het te snappen, schatje! Maar zonder dollen, op een gegeven moment heeft de bestaande techniek (kabel en koper) de limiet van hun kunnen bereikt."

Zij: "Maar Ziggo dan, die hebben toch glasdraad, of zoiets? Is dat niet net zoiets als glasvezel?"

Hij: "Ja Ziggo heeft ook wel glasvezel in haar netwerk. Het lijkt er een beetje op, maar het grote verschil is dat bij Ziggo de glasvezel alleen maar loopt tot de kast in jouw wijk of dorp. Maar van de wijkkast tot aan de voordeur (tot in de woning) hebben ze coax. En dat is 'dunner' en daar kan dus minder data door. Dus het helpt niet veel als het eerste stuk van de aanvoerbuis breed is maar het laatste stuk is smal."

Zij: "En TV kijken, denk je dat die beeldkwaliteit nog gaat verbeteren, zodat het meer data vraagt?"

Hij: "Ik weet het wel zeker. Twintig jaar geleden had iedereen analoge TV. Nu kijkt iedereen HD TV en de voorlopers hebben al 4K (dat is het aantal pixels per frame). En straks wordt 8K gemeengoed. En om meer pixels zichtbaar te maken, is meer data door de aanvoerkabel nodig. En wat sneu als je straks de nieuwste TV gekocht hebt, maar het mooie beeld kun je niet zien, omdat je verbinding te dun is om de data door aan te voeren? Want dat gebeurt er als je geen glasvezel hebt. Om van nieuwe producten en diensten te kunnen genieten, zijn glasvezelkabels een voorwaarde. Anders is het de bottleneck."

Zij: "Ja ik hoef technisch geen voorloper te zijn maar ik wil op een gegeven moment wel mee kunnen doen met al die mogelijkheden. Want als ik nu onze familievideo's van vijf jaar geleden bekijk, dan is het beeld flets en brokkelig. Daar moet je dan om lachen. Maar het feit is toch wel dat die techniek sluipenderwijs beter is geworden. Je hebt dat, als gewoon persoon, eigenlijk helemaal niet door, dat het allemaal zo hard gaat. Dus ja, je hebt me inmiddels wel overtuigd."

Ik wil nog wel begrijpen hoe het zit met uploaden en downloaden. Daar lees ik steeds over. Wat is dat?"

Hij: "Koper en kabel zijn asynchroon. Dat wil zeggen dat de hoeveelheid data die gedownload kan worden (je huis in) veel groter is dan de upload (je huis uit). Een filmpje kijken van het internet (data downloaden) gaat dan prima. Maar iets naar het internet toe sturen gaat irritant langzaam – beeldbellen in hoge kwaliteit, foto's of filmpjes delen met familie en vrienden… Bij glasvezel heb je dat probleem niet. De verbinding is synchroon, dus upload en download zijn altijd even snel. Hoe snel? Glasvezel is wel 10 keer zo snel als data via een koperdraad of de kabel."

Zij: "Wow, dat is héél snel. Hoelang kunnen we met glasvezel doen, voordat er wéér een snellere techniek komt, denk je?"

Hij: "Ik denk dat jij tot aan je dood geen andere kabel dan glasvezel zult meemaken. Maar hey, ik klink nu als Bill Gates die in 1981 gezegd zou hebben dat iedereen genoeg zou moeten hebben aan 640 kilobyte geheugen in zijn of haar computer (en dat waren toen enorm grote bakbeesten). En nu heeft iedere nieuwe mobiel al minstens 5.000 keer zo veel en computers hebben wel 50.000 keer zoveel geheugen. Dus wie weet of over 25 jaar de volgende generatie eraan komt. Ik ben benieuwd."

Zij: "Ik ook. Maar eerst die glasvezel dan maar. Meld jij ons even aan bij Glasdraad dan?"

Hij, met een knipoog: "Heb ik al gedaan."